12 Megapiksel Neden Telefon İçin Yeterli?

Alacağınız telefonu araştırırken, özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız; kamera özellikleri, MP değerleri içinde kaybolmuş olabilirsiniz. Telefon üreticileri son yıllarda, 48 MP, 64 MP hatta 108 MP kameraya sahip akıllı telefonlar piyasaya sürdüler. Markalar kamera savaşında en yüksek çözünürlük ve en iyi sensör için çekişmeye devam ediyor.

Peki neden akıllı telefon kameralarında 12 MP en ideal değer ve bir standart haline geldi?

Tüm zamanların en iyi telefon üreticilerinden olan Apple ve Google telefonlarında 12 MP değere sahip sensör kullanmakta. Aynı zamanda Samsung'un da birçok modeli 12 MP kameraya sahip.

Peki bu büyük üreticiler neden 100 MP'in üzerinde kamera üretebilecek teknolojiye sahipken bunu yapmıyor ve 12 MP sensörler kullanıyor? 

Yüksek MP daha fazla işlem dolayısıyla daha yavaş bir süreç anlamına gelir. Bu durum özellikle pil ömrünü ve telefon performansını ciddi anlamda etkiler.

12 Megapiksel; 48, 64, 128 megapiksele kıyasla küçük bir veridir. Fakat bu çözünürlük şu anda YouTube videoları izlediğiniz, çeşitli sosyal medya platformlarından fotoğraflara baktığınız telefon, tablet, bilgisayar, televizyon hatta bir projeksiyon için bile fazlasıyla yeterlidir.

Eğer dünyadaki herkes sosyal medya fotoğraflarını ultra HD ekranlarda görüntüleseydi (ki görüntülemiyor) fotoğrafların mükemmel görünmesi için yalnızca 8 MP civarı yeterlidir. Yani 12 MP zaten bunun çok üzerinde bir değer.
Aslına bakarsanız fotoğrafların çoğu Facebook, Instagram, Twitter gibi mecralara yüklendiğinde zaten sıkıştırılıyor ve görüntü kalitesi düşüyor. Bu sıkıştırma algoritmasının uygulanma nedeni; her gün bu platformlara binlerce veri yüklenmesidir fakat fotoğraf kalitelisini ciddi anlamda etkiler.
Aynı şekilde Youtube gibi video izlenen platformlarda da sıkıştırma olmadan depolama yapmak neredeyse imkansız olduğu için sıkıştırma işlemi uygulanır.

Örneğin bugünlerde pek çoğumuzun aşina olduğu Full HD (1920x1080) video yalnızca 2 megapikseldir. Evet 2!
UHD 4k ise 3840x2169 = 8294400 piksele sahiptir yani 8.3 MP! Yani aslında telefonunuz ile bir video çekmek için yeterli çözünürlüğe sahipsiniz.

Akıllı telefon üreticileri geçtiğimiz yıllarda kameralarını 8 megapikselden 12 megapiksele yükseltti. Bunun temel nedeni Ultra HD 4K çözünürlüğe ulaşmak idi.12 MP kamera şu an, yakın zamanda piyasaya sürülen Apple iPhone 13 pro, Samsung Galaxy S22 gibi aşina olduğumuz telefonlarda kullanılıyor.
Peki bu durumda 12 MP iki farklı telefonda aynı kalitede fotoğraf mı elde edeceğiz?
Farklı telefonlarda aynı MP değerinde bir sensör kullanılsa bile fotoğraflar arasında fark olacaktır. Bunun temel nedeni MP değeri dışında fotoğraf kalitesini etkileyen farklı birçok etken olmasıdır.
Örneğin:
HDR Plus teknolojisi zorlu ışık koşullarında neredeyse imkansız sonuçlara ulaşmamızı sağlar.
Portre modu DSLR ya da aynasız makineyi taklit ederek arka plan bulanıklığı sunar ve harika portre fotoğraflar elde etmemizi sağar.
Daha fazla çekim kabiliyeti ve düzenleme geliştirmeleri çok daha iyi fotoğraflar anlamına gelmektedir.
Aynı zamanda akıllı telefonların sahip oldukları küçük sensörler nedeniyle çözünürlük konusunda belli fiziksel limitleri vardır. Bu duruma bir çözüm getirmek için yeni telefon kameraları birden fazla lens içerecek şekilde tasarlanmıştır.
Özellikle düşük ışıklı ortamlarda kaliteli fotoğraf elde etmek için çok kaliteli bir merceğe ihtiyaç vardır. Bu kadar küçük bir sensör ile küçük bir alana odaklanmak, lens için gerçek bir mühendislik gerektirir.

Apple, Samsung gibi telefon üreticileri odaklama konusu için mükemmel yazılımlar geliştiren markalardandır. Ki yazılım konusu telefon kamerası için oldukça önemli ve büyük bir etkendir.
Mükemmel bir makine örneğine bakalım: Sony α7S II
Şu an piyasada düşük ışıkta en iyi performans sergileyen makinelerden olan α7S II; 12.2 MP Full Frame bir makine. Yani 12 MP ve Full Frame sensörü ile oldukça büyük boyutlu piksellere sahip.
Şöyle bir şey hayal edin:
Aynı sensör boyutuna sahip Full Frame 2 makine var.
Biri 12 MP diğeri ise 48 MP
12 MP olan makinenin piksel boyutu daha büyük, 48 MP olan makineniz ise piksel boyutu daha küçük olacaktır.
İkisi de düşük ışıkta kaliteli fotoğraflar elde etse de daha büyük boyutlu pikseller daha geniş yüzey ile daha çok ışık yakalayabilir.
Bu sebeple de birçok telefon üreticisi 12 MP kameraları tercih eder. Yani küçük bir sensör için piksel boyutu büyük olacaktır.
Daha büyük sensörler için daha fazla MP mantıklı olabilir fakat akıllı telefonlar için değildir.
Muhtemelen yeni geliştirilen telefonlar ile yazılımlar ve sıkıştırma teknolojileri gelişecek, çözünürlük yükselecek ve daha verimli hale gelecek. Fakat tüm bu unsurları değerlendirince 12 MP değerinin, günümüz için gayet yeterli ve uygun olduğunu görebiliriz.

Yenilikleri kaçırmamak için bültenimize abone ol!

Thank you!
YENİ YAZILAR
YENİ EĞİTİMLER
GÜNCELLEMELER
CANLI YAYINLAR
İNDİRİMLER
HABERLER