Hepimiz hemen her gün anı yakalamak, sosyal medyada bunları paylaşmak ya da anı biriktirmek adına videolar çekiyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle beraber video üretimi de daha pratik hale geldi. Artık 4k- 8k videoları rahatlıkla çekebileceğimiz, yüksek dinamik aralık sunan gelişmiş cep telefonları piyasada mevcut. Peki siz video çekerken yalnızca telefonunu çekmek istediği şeye doğrultup kayıt tuşuna basanlardan mısınız? Bundan çok daha iyisini yapabileceğinizi söylesem. Öyleyse gelin cep telefonunuz ile çok daha profesyonel çekimler yapmanızı sağlayacak taktiklere geçelim.
Video çekerken görüntünün temiz ve net olması çok önemlidir. Telefon lenslerinin fotoğraf makinesi gibi koruyucu kapakları olmadığı için çok daha hızlı kirlenir. Lensteki ufak kirler bile videonuzun kalitesini düşürecektir. Bu sebeple çekim yapmadan önce ilk yapacağınız şey lensinizi temizlemek olsun.
Bu noktada lensinizi çizmeden temizlemek için özel temizleme kitlerinden ya da gözlük bezinden yararlanabilirsiniz.
Güncel telefonlarda farklı birçok kayıt seçeneği bulunur. Android telefonlarda genelde kamera arayüzündeyken üst kısımda bulunan ayar simgesine dokunarak seçeneklere ulaşabilirsiniz. İphone'larda ise ayarlardan kamera ayarlarına girmeniz gerekir.
En yaygın kullanılanları kısaca tanıyarak yapacağınız çekime en uygun olanı seçebilirsiniz:
a) 720p HD
720p kayıt ile 1280x720 piksel kayıt yapabilirsiniz. 1080p ya da 4K çözünürlüğe göre daha az yer kapladığı için avantajlıdır. Ancak daha profesyonel kayıtlar için çözünürlüğün daha yüksek olması
gerekebilir.
b) 1080p HD
1080p kayıt size 1920x1080 piksel kayıt sunar. Bu ayar birçok noktada size kaliteli görüntü sağlar. 720p görüntüye göre daha fazla yer kaplar ancak aralarında ciddi bir boyut farkı yoktur. Telefonunuzun hafızasını çok zorlamadan kaliteli çekimler yapmak için ideal olabilir.
c) 4K
4K ile 3840x2160 piksel kayıt yapabilirsiniz. bu çözünürlük size ciddi bir kalite artışı sağlar fakat dosya boyutu da orantılı olarak artar.
Örneğin İphone 1 dakikalık kayıtlar için paylaştığı verilerde;
-720p 30 kare/sn: 40MB
-1080p 30 kare/sn: 60 MB
-4K 30 kare/sn: 170 MB dosya boyutu olacağını söylemiştir.
Bu noktada karar vermeniz gereken bu çözünürlüğe gerçekten ihtiyacınız olup olmadığıdır.
d) Kare hızı - FPS
Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer şey kare hızıdır. Birçok güncel telefon 24 fps, 30 fps ve 60 fps seçeneklerini sunar. Bunlar çözünürlükten bağımsız değerlerdir. Yani örneğin 30 kare/saniyeyi (telefonunuzun sunduğu seçenekler sınırında) 720p, 1080p ya da 4K için kullanabilirsiniz.
Video görüntülerin arka arkaya gelmesiyle oluşur. Bu değer ise videonuzun saniyede sahip olacağı görüntü sayısıdır. Yani 60 kare/sn seçmek size 24 ve 30 kare/sn'den daha akıcı bir görüntü sağlar.
e) Ağır çekim
Yukarıda bahsettiğimiz çekim özelliklerinin yanında ağır çekim modunu da profesyonel görüntüler yakalamak için kullanabilirsiniz. Ağır çekime genelde kamera arayüzünden geçilir ve sinematik çekimler için idealdir.
Slow motion videoların kare hızları günümüzde 120-240 gibi değerlerdedir. Bu sebeple standart bir videoya göre daha büyük boyutludur. Örneğin iphone yaklaşık 1 dakikalık 1080p 120 kare/sn videonun 170 MB, 1080p 240 kare/sn videonun ise 480 MB olacağını belirtmiştir. Fakat emin olun ki çektikten sonra bu boyutların ağır çekim sahnelerin etkisine değeceğini göreceksiniz.
Telefonlarımız genelde kadrajda en uygun noktaya netleme yapar ve bu sizin istediğiniz nokta olmayabilir. Çekim yaparken kadrajda ön ya da arka bölümde bir yere netlemek istediğinizde netleme yapılacak noktayı kendiniz belirlemeniz önemlidir. Bu şekilde istediğiniz doğru sonucu alabilirsiniz.
Netleme çoğu telefonda ekrana dokunduğunuz noktaya yapılır. Telefonunuzu hareket ettirdikçe ya da konunuz hareket ettikçe yeniden netleme yapmanız gerekebilir.
Telefonlarda yapılan dijital zoom görüntünün kırpılması anlamına gelir. Bu sebeple görüntü kalitesi ciddi oranda düşer ve bu profesyonel çekimler için istediğimiz bir şey değildir. Bu sebeple zoom yapmak istediğinizde konuya belli oranda siz yaklaşabilirsiniz ya da telefonunuzda farklı lensler mevcutsa lensler arası geçiş yapabilirsiniz. Bu şekilde görüntü kalitesinde kayıp yaşamadan çekim yapmış olacaksınız.
Başarılı fotoğraf ve video çekmenin en etkili unsuru başarılı kompozisyon kurmaktan geçer. Sizin kadraja almayı ve kadrajdan çıkarmayı seçtiğiniz nesnelerin tümü çekiminizin karakterini belirler. Bu sebeple kompozisyon konusunda kendinizi geliştirmeniz, istediğiniz mesajı ve duyguyu izleyiciye verebildiğiniz, başarılı videolara ulaşmanız için çok önemlidir.
Daha etkileyici ve akıcı sahneler için videolarda titreşim istemediğimiz bir şeydir. Ne yazık ki özellikle uzun süreli çekimlerde elimizi titretmeden çekim yapmamız mümkün değildir.
Titreşim konusunu çözmek için kullanabileceğimiz bazı ekipmanlar vardır. Eğer fotoğraf ile uğraşıyorsanız daha önce de kullanmış olduğunuzu tahmin ettiğim ''tripod'' özellikle sabit bir noktadan çekim yapacaksanız tercih edebileceğiniz bir üründür. Tripodunuzu kurarak hem kendinizi hem de bir sahneyi titreşim problemi yaşamadan çekebilirsiniz.
Gimbal ise daha çok hareketli çekimlerde işinize yarayacak bir ekipmandır. Gimbal kullanarak özellikle bir ürün çekimi ya da sinematik bir sahnede oldukça iyi etkiler yakalayabilirsiniz.
Eğer video işini profesyonel anlamda yapmayı düşünüyorsanız bütçenize uygun olarak bu ekipmanlara yatırım yapmanızı öneririm.
şık yönü görüntüde ciddi olarak belirleyici bir unsurdur. Örneğin modelinize ışığın tepeden, aşağıdan ya da yandan vurması görüntü karakterini çok başka hale getirecektir. Aynı zamanda ışık kullanımı, izleyicinin hissedeceği duyguları da şekillendirir. Bu sebeple dolgu ışığı, yanal ışık, ana ışık, ser-yumuşak ışık, doğal-yapay ışık gibi kavramları öğrenmenizi ve videolarınızda nasıl kullanacağınız hakkında kendinizi geliştirmenizi öneririm.
Videonuzda konuşma olacaksa mutlaka ses kaydını harici bir cihazdan yapmalısınız. Kaliteli bir ses alabilmek için bu çok önemli çünkü ne yazık ki telefonlarımızın ses kayıt performansı pek iyi değil.
Görüntünüz ne kadar iyi ne kadar profesyonel olursa olsun ses kötü ise başarılı bir sonuç elde edemezsiniz çünkü ses ve görüntü video için bir bütündür. Ses konusuna dikkat etmeniz özellikle bir eğitim videosu, bir röportaj gibi konuşma olan herhangi bir video için oldukça önemlidir. Bu sebeple bütçenize ve yapacağınız çekimlere uygun bir mikrofona yatırım yapmanızı öneririm.
İlk 9 maddeye dikkat ederek iyi bir video ortaya çıkarabilirsiniz, evet. Fakat videoyu çekmek kadar düzenlemek de profesyonel sonuç almanız için önemli ve gerekli bir adım. Düzenleme işlemiyle, çekim hatalarını yok etmek, farklı sahneleri birleştirmek, renk düzenlemeleri yapmak, metin, müzik gibi eklemeler ile videoyu zenginleştirmek gibi işlemleri yapabilirsiniz. Bu sayede çok daha etkileyici videolara ulaşmış olursunuz.
Videolarınızı düzenlemek için telefonunuzdan harici uygulamalar ya da Premiere Pro gibi profesyonel programlar ile kullanabilirsiniz. Bu noktada video düzenlemek konusunda kendinizi geliştirmenizi kesinlikle tavsiye ederim.