Diyafram Nedir?

Fotoğrafçılıkta Diyafram Nedir?

Diyafram dilimize Fransızca “diaphragme” kelimesinden gelmiştir, İngilizcede ise “aperture” olarak tanımlanır ve “açıklık” anlamına gelir.
Fotoğraf çekerken, deklanşöre bastığınız zaman ışık lensin diyafram açıklığından geçerek sensöre ulaşır. Diyafram; yansıyan ışığın, sensöre ne miktarda ulaşacağını kontrol eden ayar ve mekanizmanın ismidir. Objektif üzerinde bulunan diyafram bu kontrolü açılıp kısılarak gerçekleştirir. Yani ayarladığınız diyafram değeri, açıklığın büyüklüğünü etkiler. Açıklık ne kadar geniş olursa o kadar fazla, ne kadar dar olursa o kadar az ışık sensöre ulaşır.
Diyafram değerleri f-stop ile ölçülür ve ‘’f’’ ardına gelen rakamlar ile ifade edilir. Örneğin; ‘’f/1.4’’ ‘’f/8’’ birer diyafram değeridir. Kullandığınız objektif üzerinde bulunan benzer ibareler o objektifin diyafram değerini ifade eder.

f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6... şeklinde ilerleyen değerler, 1 f-stop değişiklik belirtir ve her f-stop ışığın 2 kat artması ya da azalması anlamına gelir. Örneğin f/2 ile f/2.8 arasında 2 kat ışık farkı vardır. Burada dikkat edilmesi gereken şey; diyafram değerindeki sayı küçüldükçe diyafram açıklığının artması, sayı büyüdükçe açıklığın kısılmasıdır. Yani f/2 değerinden f/2.8 değerine geçerseniz 2 kat az ışık alacağınız ve 1 stop düşük pozlama yapacağınız anlamına gelir.
Özetle:
Diyafram açıldıkça; ışık miktarı artar, f değeri küçülür.
Diyafram kısıldıkça; ışık miktarı azalır, f değeri büyür.

Diyaframın Fotoğrafa Etkisi Nedir?

Diyafram ayarı doğrudan alan derinliğini de etkiler;
Diyafram açıldıkça ve f değeri küçüldükçe alan derinliği artar, diyafram kısıldıkça ve f değeri arttıkça alan derinliği azalır.

Hangi Senaryoda Nasıl Kullanılır?

f/2 Değerinde Çekilmiş Örnek Fotoğraf

f/2 Değerinde Çekilmiş Örnek Fotoğraf 

Gece ya da düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde pozlama dengesini kurabilmek için f/1.4, f/2 gibi geniş diyafram kullanılabilir.

f/1.4 Değerinde Çekilmiş Örnek Fotoğraf 

Arka plan bulanıklığı istenen fotoğraflarda; örneğin bir portre fotoğrafında geniş diyafram kullanılabilir.
İlginizi Çekebilir: Alan Derinliği Nedir?

f/1.4 Değerinde Çekilmiş Örnek Fotoğraf 

Makro fotoğraf ya da detay çekimlerinde, konuyu öne çıkarmak için aynı portre fotoğrafında olduğu gibi geniş diyafram kullanılabilir.

f/11 Değerinde Çekilmiş Örnek Fotoğraf 

Arka plan bulanıklığı yerine netlik istenen doğa ya da manzara gibi fotoğraflarda, az önceki senaryolara zıt olarak daha yüksek diyafram değerleri kullanılabilir.

Yenilikleri kaçırmamak için bültenimize abone ol!

Thank you!
YENİ YAZILAR
YENİ EĞİTİMLER
GÜNCELLEMELER
CANLI YAYINLAR
İNDİRİMLER
HABERLER